Olej z czarnuszki: działanie, właściwości i stosowanie

Wytłaczany na zimno z niepozornych czarnych ziarenek, olej z czarnuszki zawiera mnóstwo wartościowych składników. Działa dobroczynnie na układ pokarmowy, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, podnosi odporności i pomaga zwalczać infekcje, a także pozytywnie wpływa na skórę i włosy. Sprawdź, jak prawidłowo go stosować.

Niepozorne, małe ziarna czarnuszki znane są też pod nazwą kmin czarny, kolendra siewna, kąkolnica czy kminek egipski. Znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie, a nawet w kosmetyce. Dobroczynne właściwości tej wyjątkowej rośliny znane są już od tysięcy lat. Czarnuszka pochodzi z Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. Jej kwiaty są niebieskie bądź białe. To właśnie w nich znajdują się cenne nasiona.

Olej z czarnuszki – działanie

W Starożytności zyskała sobie miano „Złota Faraonów”. Już wtedy stosowano ją w leczeniu dolegliwości żołądkowych oraz uciążliwych zmian skórnych. Najcenniejszym składnikiem owoców tej rośliny jest olejek eteryczny. Zawiera on wiele wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak m.in. kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy oraz kwas linolowy. Znajdziesz w nim też fitosterole, biotynę, beta-karoten, witaminę E, saponiny i aminokwasy, a także minerały: magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, selen i sód.

Najwięcej pozytywnych właściwości wykazuje olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Zawiera bowiem najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych. Wybierając odpowiedni produkt, warto zwrócić uwagę na ten istotny czynnik.

Olej z czarnuszki – właściwości

Lekarze polecają olej z czarnuszki osobom, które zmagają się z alergiami lub częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Dobroczynne właściwości małych nasionek skracają czas trwania kataru siennego i skutecznie wspomagają leczenie zapalenia oskrzeli.

Stosowany w okresie jesienno-zimowym, olej z czarnuszki zwiększa ilość przeciwciał, dzięki czemu zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Warto więc stosować tego typu preparaty, by poprawić odporność.

Olej z czarnuszki znajduje zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości układu pokarmowego, takich jak m.in. refluks, wrzody żołądka, zatrucia pokarmowe, wrzody dwunastnicy itp. Działa też korzystnie na pracę wątroby. Ten naturalny wyciąg skutecznie broni organizm przed zakażeniem groźnymi bakteriami, np. Helicobacter pylori. 

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów Omega-3, -6 i –9, olej z czarnuszki uelastycznia ściany naczyń krwionośnych. Zapobiega w ten sposób zbyt wysokiemu stężeniu cukru we krwi. Skutecznie obniża cholesterol. Warto go pić w profilaktyce miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

To jeszcze nie wszystko! Olej z czarnuszki poprawia kondycję włosów, przeciwdziała łysieniu i pomaga pozbyć się łupieżu. Co ciekawe, wspiera też porost włosów – stają się one grubsze i gęstsze. Natomiast stosowany na skórę łagodzi podrażnienia, chroni przed poparzeniami słonecznymi, a także wspomaga leczenie trądziku.

Olej z czarnuszki – stosowanie

Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości oleju z czarnuszki bezpiecznie i skutecznie, pij 1-2 łyżeczki dziennie. Przyjmuj je wraz z posiłkiem lub tuż po nim. Wewnętrzne stosowanie tego preparatu wpłynie na odporność, obniży poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapewni prawidłowe działanie układu pokarmowego itd. Jednak z powodzeniem można stosować go także zewnętrznie.

W szamponach. Dodaj niewielką ilość oleju z czarnuszki do szamponu, którym na co dzień myjesz włosy.

Na skórę. Małą ilość oleju nanieś na skórę i delikatnie wklep. Możesz też nałożyć go bezpośrednio na miejsca chorobowo zmienione.

Nie zapominaj też, że olej z czarnuszki to cenny dodatek kulinarny. Stosuj go w sałatkach i różnego rodzaju potrawach, zamiast np. oleju sezamowego czy nawet rzepakowego. Pamiętaj jednak, że nie można na nim smażyć – może być stosowany wyłącznie na zimno.

W celach kulinarnych możesz stosować olej z czarnuszki przez cały czas. Natomiast w celach leczniczych rób przerwy w jego przyjmowaniu. Na przykład stosuj go przez tydzień i zrób tydzień przerwy. Pamiętaj też o odpowiednim przechowywaniu – najlepiej w ciemnej butelce, w suchym i zaciemnionym miejscu. Dzięki temu będziesz mógł korzystać z dobroczynnych właściwości oleju z czarnuszki przez maksymalnie długi czas!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *